Co se skrývá pod označením zirkon?

co je to zirkon

Také jste se už kolikrát ptali, co je to zirkon? Často se totiž setkáváme s nabídkou zlatých a stříbrných šperků, které jsou osázeny rozličnými kameny – čirými i v různých barvách, a které jsou označovány jako „šperky se zirkony“. Většinou je toto označení nepřesné, jelikož se v drtivé většině případů jedná o kubickou zirkonii.

Mezi těmito kameny je dost podstatný rozdíl. Mají rozdílný původ, chemické složení a tím i rozdílnou hodnotu. Pojďme si to tedy ve stručnosti vysvětlit.

Zirkon: nejstarší minerál na zemi

Nejstarším minerálem nalezeným na Zemi kdesi v Austrálii je právě zirkon, chemickým složením křemičitan zirkonia (ZrSiO4). Stáří se odhaduje na 4 miliardy let.

Ve šperkařství je pro své vlastnosti značně oblíbený. V přírodě se nachází celá škála barev a odstínů.

Nejčastěji se nachází žlutý, červený, hnědý, vzácně i bezbarvý a modrý.

Čirý zirkon se podobá diamantu. Vykazuje tvrdost 7,5 na Mohsově stupnici. (Diamant se pohybuje kolem 10.)

Kubická zirconie = uměle vytvořený diamant

V 70. letech minulého století byl objeven proces výroby kubické zirconie. Brzy se produkce zirconie rozšířila do celého světa. Na trhu byly tyto výrobky označovány zkratkou CZ (cubic zirkonia).

Zpočátku bezbarvá varianta se postupně rozšiřovala o škálu barev imitující většinu cenných minerálů nacházející se na Zemi.

Na první pohled je čirá kubická zirconie nerozeznatelná od diamantů.

co je to zirkon

Jak se tedy rozhodnout při nákupu?

Většina stříbrných šperků v nabídce šperkařů a jejich prodejců bude ve skutečnosti osazena laboratorním, tedy kubickým zirkoniem. Pokud se ale budete zajímat o nákup šperků a rozhodovat se mezi kubickou zirkonií a diamantem, je dobré vědět, že diamant má větší tvrdost a tím i větší trvanlivost. Samozřejmě si s sebou nese i svou duši spojenou se zemí, vesmírem a nekonečným časem. Neznamená to ale, že volbou kubické zirconie získáte kámen, který vám během krátké doby ztratí lesk a tvar. Naopak, kubická ziconie je nejzdařilejší napodobeninou diamantu nesoucí i většinu jeho vlastností. Proto s ní krok vedle rozhodně nikdy neuděláte. Pro většinu zákazníků je také klíčová cena – ta je u kubické zirkonie nesrovnatelně nižší, než u přírodních kamenů, jako jsou přírodní zirkony a diamanty.