Co byste měli vědět o diamantech
Diamant je nejtvrdší minerál na zemi.
· Tato vlastnost, společně s jeho výjimečným leskem a vnitřním ohněm, z něj činí nejcennější ze všech drahých kamenů.
· Nejoblíbenější a nejvíce používaný ve šperkařství je čirý bezbarvý diamant.
· Vyskytují se však i jiné odrůdy – žluté, hnědé, zelené, modré, růžové, červené, šedé a černé v závislosti na přítomných přimíšeninách.
· Následkem rovnoměrného uspořádání atomu uhlíku mají krystaly diamantů souměrnou stavbu.
· Obvykle tvoří osmistěn se zaoblenými hranami a mírně vypouklými stěnami.
· Dokonalá štěpnost usnadňuje první fáze jejich opracování, avšak krystaly mohou být leštěny jen pomocí jiných diamantů.
· Diamant se tvoří za vysokých teplot a tlaků v hloubce 80 km i více pod zemí.
· V minulosti se těžily diamanty převážně v Indii, později v Brazílii, dále pak v Jižní Africe kolem roku 1870.
· Dnes je hlavním producentem Austrálie, spolu s dalšími zeměmi, jako jsou Rusko, USA, Namibie, Ghana, Sierra Leone..
· Jelikož jsou diamanty přírodní produkty, velmi často se můžeme setkat s tím, že je jejich čistota něčím ovlivněna. V případě drahokamů se jedná o inkluze.
· Parametr čistoty diamantu pak popisuje jejich počet, velikost, umístění a barvu.
· Světově uznávaným kritériem čistoty diamantu je stupnice vytvořená americkým gemologickým institutem.
· Jeho jedinečnost z něj dělá nejprestižnější nerost na světě.