Co byste měli vědět o diamantech

surový diamant

 

Diamant je nejtvrdší minerál na zemi.

· Tato vlastnost, společně s jeho výjimečným leskem a vnitřním ohněm, z něj činí nejcennější ze všech drahých kamenů.

· Nejoblíbenější a nejvíce používaný ve šperkařství je čirý bezbarvý diamant.

· Vyskytují se však i jiné odrůdy – žluté, hnědé, zelené, modré, růžové, červené, šedé a černé v závislosti na přítomných přimíšeninách.

· Následkem rovnoměrného uspořádání atomu uhlíku mají krystaly diamantů souměrnou stavbu.

· Obvykle tvoří osmistěn se zaoblenými hranami a mírně vypouklými stěnami.

· Dokonalá štěpnost usnadňuje první fáze jejich opracování, avšak krystaly mohou být leštěny jen pomocí jiných diamantů.

· Diamant se tvoří za vysokých teplot a tlaků v hloubce 80 km i více pod zemí.

 

 

· V minulosti se těžily diamanty převážně v Indii, později v Brazílii, dále pak v Jižní Africe kolem roku 1870.

· Dnes je hlavním producentem Austrálie, spolu s dalšími zeměmi, jako jsou Rusko, USA, Namibie, Ghana, Sierra Leone..

· Jelikož jsou diamanty přírodní produkty, velmi často se můžeme setkat s tím, že je jejich čistota něčím ovlivněna. V případě drahokamů se jedná o inkluze.

· Parametr čistoty diamantu pak popisuje jejich počet, velikost, umístění a barvu.

· Světově uznávaným kritériem čistoty diamantu je stupnice vytvořená americkým gemologickým institutem.

· Jeho jedinečnost z něj dělá nejprestižnější nerost na světě.