Moissanit – kámen z hvězd

moissanite

 

Do padesátých let minulého století bylo možné nalézt mossanity pouze jako součást na Zem spadlých meteoritů. Minerální moissanit objevil Henri Moissan při zkoumání vzorků hornin z meteorického kráteru v Canyon Diablo v Arizoně v roce 1893.

 

Nejprve mylně identifikoval krystaly jako diamanty, ale při bližším zkoumání v roce 1904 objevil, že jsou to karbidy křemíku a byly nazvány na jeho počest moissanity.

 

Přírodní i laboratorně vyrobené

Moissanit je v přírodní podobě velice vzácný. Výzkumy prokázaly, že se tento minerál přirozeně vyskytuje jako inkluze v diamantech a v řídce se vyskytujících vyvřelých horninách.
V současné době se moissanit produkuje v kontrolovaném prostředí v laboratoři, které důsledně napodobuje přírodní síly, jež vedly ke vzniku tohoto velmi tvrdého drahokamu. Výrobní proces má minimální ekologický dopad a neovlivňuje negativně krajinu.
Proces laboratorní výroby je dlouhý, komplikovaný a drahý, trvá to zhruba 2-3 měsíce, než vyroste jediný moissanit. Krystal roste na základě patentovaného tepelného procesu a podléhá výrobnímu tajemství.

 

moissanite

Vlastnosti moissanitu

  • Optické vlastnosti: Moissanit nad diamantem vyniká ohněm, jiskrou a leskem.
  • Fyzikální vlastnosti: Moissanit, ač nedosahuje plné tvrdosti diamantu, je velmi tvrdý. Označuje se za 2. nejtvrdší kámen na světě.
    Moissanit nelze zlomit, poškrábat nebo naťuknout. Jeho charakteristickým znakem je třpyt, který je ještě vyšší než u klasického diamantu. Je tedy alternativou k diamantu.

 

Barva, čistota a třpyt

Přírodní moissanit se na barevné škále pohybuje od sytě modré po bledě zelenou.
Zatímco diamanty se výrazně barevně liší a nejkvalitnější bezbarvé variace jsou velice drahé, moissanity dosahují nejžádanějších odstínů za dostupnou cenu.
Hodnocení barvy moissanitu vždy záleží na konkrétním kameni a dodavateli. Běžně se používají písmena D-K, která odpovídají analogické stupnici pro hodnocení barvy diamantů podle GIA.

Moissanit odpovídá čistotou zhruba stupni VS diamantu

Opět můžeme říct, že diamanty se v této oblasti od sebe značně liší, kdežto všechny moissanity používané ve šperkařství mají vzhledem k laboratorní výrobě konstantně vysokou čistotu a kvalitní brus. Moissanity se brousí a tvarují tak, aby co nejlépe vynikl jejich jedinečný oheň a třpyt.